Semestra på en kurort

Konceptet med en kurort kan kännas gammaldags och förlegat, och många förknippar det kanske med sjukdomar som tuberkulos, men faktum är att kurorter på många platser är verksamma än idag, och de har många fler syften än att bara kurera sjukdomar.

Däremot inte sagt att det inte var deras ursprungliga syfte. Det gör att många kurorter ligger på en plats och i en miljö som man ansåg fördelaktig för att lindra just vissa sjukdomar. Ofta ligger de på platser med frisk luft, långt bort från stressen och smogen i stan, vilket gör att ett besök på en kurort inte bara är välgörande för de som är sjuka, utan för var och en som behöver slappna av och få ett miljöombyte under en period. Numera kan man ofta sysselsätta sig med olika avkopplande aktiviteter, till exempel yoga, tai-chi, qui-gong, mindfulness och meditation på kurorterna.

En modern version av kurorterna, som finns som små oaser i de flesta städer i världen idag, är span. Ordet ”spa” kommer faktiskt från en kurort som heter Spa, belägen i Belgien, som var känd för sina källor. De varma källorna, vars vatten innehöll höga halter mineraler, sades ha helande krafter, och användes både som bad- och dricksvatten. På ett spa idag kan man ofta bada i varma pooler, men det är sällsynt att naturliga källor finns i anknytning till dem. I så fall måste man på gammaldags vis söka sig till en äkta kurort. Däremot kan man på ett spa få andra behandlingar som är avslappnande och välgörande för kropp och hälsa, till exempel olika former av massage, lerbad och ansiktsbehandlingar. Span finns numera också i anknytning till de flesta större hotellen med hög stjärngradering, vilket gör att du även på din vanliga semester till populära semesterorter som till exempel Smögen kan njuta av lyxen från en kurort. Om du vill hitta ett hotell i Smögen som har spa kan du gå in på Hotellsmögen.se.Semestra på en kurort 1

Många kurorter i Sverige finns i anknytning till en brunn, eftersom det förr var vanligt att dricka just brunnsvatten i samband med sin vistelse på en kurort. En av de kurorter som har längst anor i Sverige är därför Loka brunn. Hit åkte kungligheter förr för att promenera i skogen, äta god mat och roa sig, och det kan man fortfarande göra på kurorten idag. Förutom de traditionella delarna har man också byggt till ett modernt poolhus med spa, varför man kan få alla delar av en kurortsupplevelse här. För en stunds avkoppling från vardagsstressen kan det dock räcka med att bli ompysslad någon timme på ett spa i stan.

Leave a Reply