Vad är grönt te?

Idag finns det finns massor av olika teer – svarta teer, gröna teer, röda teer, vita teer och många fler. Det gröna teet är ett av de mest omskriva och anses enligt flera undersökningar vara det mest hälsosamma. Skillnaden mellan grönt och svart te är att det gröna teet inte tillåts oxideras. Detta gör att teet får en vegetabilisk smak som påminner om hö, gräs, alger eller hav. Detta kan göra att det kan vara svårare att vänja sig vid att dricka grönt te jämfört med svarta teer.

 

Det gröna teet har fått mycket uppmärksamhet i media eftersom det finns flera forskningsrapporter som visar på flera positiva hälsoeffekter av att dricka just grönt te.  Eftersom bladen inte tillåts att oxideras så behåller tebladen mycket av sina nyttiga ämnen som förekommer naturligt i bladen. De innehåller därför mänger av antioxidanter och även en viss mängd vitaminer och mineraler.

 

Hälsofördelar med att dricka grönt te
Undersökningar visar att allvarliga sjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar i Asien är mindre förekommande än i vår del av världen. Det är sannolikt att dessa sjukdomar förebyggs eftersom man dricker mycket grönt te i Asien. Dock äter de också väldigt mycket fisk och får i sig mycket omega-3 fetter som också hjälper till att skydda mot dessa sjukdomar. Det som dock finns tydliga bevis för är att grönt te innehåller stora mänger polyfenoler som är ett antioxiderande ämne. Detta ämne skyddar kroppens celler och DNA mot fria radikaler som bland annat orsakar cellskador, dödar celler, påskyndar åldrandet och åldersrelaterade sjukdomar.

 

Katechinerna är en av de typer av polyfenoler som det finns mest av i grönt te. Av dessa katechiner är EGCG det som har visat sig vara mest väldigt effektiv mot cancer. EGCG verkar enligt forskningsresultat kunna hjälpa till så att nya blodkärl bildas i cancercellen vilket gör att den slutar växa.Vad är grönt te 1

 

Andra användningsområden
Grönt te används även i många hudkrämer och andra hudvårdsprodukter idag eftersom tebladen visat sig ha en stor motståndskraft mot solens strålar och ger huden ett bra skydd. Grönt te innehåller koffein och används därför också i olika kosttillskott för att ge mer energi och för att öka fettförbränningen i kroppen.

Leave a Reply