Naturliga sömnmedel

Så många som en tredjedel av den svenska befolkningen har regelbundna sömnbesvär. Det behöver inte vara allvarligare än att man har svårt att somna då och då, men om dessa besvär är ofta återkommande kan de leda till en generellt sämre hälsa. En vuxen människa behöver mellan sex och nio timmars sömn per natt, och om man inte får dessa timmar kan det yttra sig i form av utmattning. För att hjälpa de som har svårt att somna på egen hand finns en mängd naturliga sömnmedel.

Många av dessa är baserade på vänderot, Valeriana officinalis. Vänderoten har sedan länge varit en viktig växt inom naturmedicinen, där den har använts som pulver, tinktur eller extrakt för att ”stärka nervsystemet vid nervösa och hysteriska åkommor”. Idag används växten framförallt som aktiv ingrediens i olika naturläkemedel mot just insomningssvårigheter.

En annan vanlig aktiv ingrediens i naturläkemedel mot sömnproblem är citronmeliss. Också citronmeliss har en historia av att ha använts inom folkmedicinen, då man framförallt intog växten i teform. Teet, av torkade blad av citronmeliss, användes mot nervösa magbesvär och allmän nervositet. Om man intar stora doser av citronmeliss agerar den allmänt lugnande, och kan också sänka pulsen och sänka ett något förhöjt blodtryck.1280px-Hopfen1

Också humle har använts genom nästan hela historien som en lugnande, sövande och rogivande läkeört. Även om örten idag kanske framförallt förknippas med öl, är den inom naturläkemedelsvärlden känd för att ha en sömngivande effekt. Om man inte vill äta tabletter med humle som aktiv ingrediens, kan man istället göra ett te med två matskedar humleblommor och en kopp kokhett vatten. Genom att låta blommorna dra i vattnet i ungefär en kvart, och sedan dricka det när man ska lägga sig, kan man hjälpa sömnen på traven.

Ibland behöver man dock inte ta till några som helst sömnmedel, naturliga eller inte, för att förbättra sömnen. Det kan istället handla om att man behöver byta ut sin säng mot en ny, eftersom sängar slits ut efter mellan fem och tio år. Vilken säng du än skulle vilja ha, till exempel en kontinentalsäng, hittar du den på Sleepo.se. Med en ny säng kommer du sannolikt att slippa dina sömnproblem.

Leave a Reply