Kokosolja

En olja som numera är på allas läppar, både bildligt och bokstavligen, är kokosoljan. Många menade förut att kokosoljan var hälsofarlig och borde undvikas, eftersom den har högst andel mättat fett av i princip alla oljor vi äter. Numera vet man dock att det mättade fettet i kokosolja består av korta fettkedjor. Dessa kan kroppen bryta ned utan större problem. Dessutom finns en rad andra hälsofördelar med kokosolja. Nästan hälften av fettsyrorna i kokosolja är nämligen laurinsyra. Laurinsyra lagras inte i vår fettvävnad, utan används som energi av kroppen direkt. Detta gör att många hyllar kokosoljan som det perfekta matfettet om man försöker gå ner i vikt. Om du vill ha andra nyttiga mattips som kan hjälpa dig att gå ner i vikt bör du läsa boken Superlicious av Julia Fors och Sofi Fahrman. Där hittar du både recept och träningstips. Du kan beställa boken på Plusbok.se.Calicut, Kerela

Andra positiva egenskaper som kokosoljan har är att den innehåller kaprylsyra. Kaprylsyran kan bidra till tillväxten av goda tarmbakterier, och hjälper dessutom till med att stärka immunförsvaret och skydda mot infektioner. Kokosoljan sägs även öka kroppens ämnesomsättning, balansera insulinnivåerna och skydda levern. Det är med andra ord en olja som inte bara är bra för de som vill gå ner i vikt, utan också för de som har magproblem eller högt blodtryck.

Det finns en mängd olika sätt att få i sig den nyttiga kokosoljan. Det dagliga rekommenderade intaget är mellan en och tre matskedar, och ett enkelt sätt att äta den är att helt enkelt äta en matsked direkt ur burken. Annars kan man i princip byta ut kokosoljan mot allt annat fett man använder i köket. Det går till exempel utmärkt att steka mat i kokosolja, eftersom den inte förändras vid upphettning (förutom att den smälter från sitt annars fasta tillstånd). Kokosolja kan även användas istället för smör på frukostmackan, eller istället för mjölk i morgonkaffet eller morgonteet. Det går också bra att använda kokosolja istället för smör i bakning – en extra bonus är då att bakverket blir laktosfritt.

Kokosolja kan med andra ord användas till det mesta. Prova dig fram! Du kanske kan använda kokosolja till din salladsdressing, eller istället för vegetabilisk olja när du gör majonnäs? Ett tips är också att börja använda kokosolja i badrummet – användningsområdena för kokosolja som skönhetsprodukt är nämligen minst lika många som de inom matlagning.

Leave a Reply