Växter och örter har i urminnes tider varit det som människan har använt för diverse åkommor. Det är också därifrån som läkemedelsindustrin har hämtat sin inspiration. Många växter har därför samma eller liknande innehåll som de flesta läkemedel man kan hitta på apoteket, alltifrån smärtstillande och inflammationshämmande till laxerande och kramplösande.
Naturen och skogen – ett levande apotek
Naturen är full av läkande växter och örter som man förr i tiden använde som läkemedel. De flesta kurer bestod av teer gjorda på läkande växter, men även salvor var vanligt förekommande. Än idag finns det många produkter på marknaden, alltifrån speciella hudkrämer till laxerande medel som innehåller växtbaserade ämnen. Läkemedel innehåller ofta en mycket koncentrerad och kemiskt framställd mängd av det verksamma ämnet från växterna. Vissa av dessa ämnen kan vara skadliga och ge bieffekter för att de är alldeles för starka. Att inta ämnet i den naturliga formen via växter ger sällan bieffekter då doseringen av det verksamma ämnet är mildare, i rätt beredningsform och varken är framställt på kemisk väg eller innehåller andra kemiska ämnen som kan vara skadliga.
Aloe vera
Växten Aloe vera är väldigt känd världen över som den hudläkande växten. Dess genomskinliga gelé kan lindra alltifrån solsveda till sköra slemhinnor. Att ha några plantor av Aloe vera hemma är ett måste för den som vill ha ett eget litet naturapotek. Ta några sticklingar från en Aloe vera planta och plantera ut dem i krukor. Växten är mycket lättskött och klarar sig faktiskt flera veckor utan vatten. Dessutom återhämtar den sig väldigt lätt om man skulle råka glömma bort den.
Groblad
Groblad växer lite överallt i vår svenska natur. Den växer oftast där folk trampar då den förökar sig genom att bli trampad på. Den är känd för att kunna dra ut vätska ur sår och hjälpa läkningsprocessen. Håll utkik efter den i din trädgård eller ute i skog och mark. Plocka löven och frys in dem så du kan ha dem som ”plåster” vid behov.
Älggräs
Älggräs är den kända växten som man gjorde den första smärtstillande tabletten av, nämligen Aspirin – acetylsalicylsyra. Men till skillnad från tabletten som kan ge magsår har älggräs inte den bieffekten. Älggräs växer i våta marker på sensommaren. Passa på att plocka och torka växten (hela växten, både blommor och blad) och gör ett välsmakande te nästa gång huvudvärken gör sig påmind.