Huskurer vid tandvärk

Tandvärk eller ont i munhålan och käkarna kan bero på olika saker. Det finns en del huskurer att ta till för att lindra eller bota besvären. I många fall räcker det med enkla och naturliga lösningar, men ibland beror problemen på sådant vi inte kan råda bot på med hjälp av naturläkemedel och hälsokost och då bör man ringa akut tandläkare för att så snabbt som möjligt få professionell hjälp. Vissa typer av tandproblem kan nämligen bli mycket värre om man väntar för länge att ringa tandläkaren, men det känner du oftast själv. Har du så ont att du knappt står ut hjälper det inte att hålla en lök mot kinden. Däremot om du har lättare besvär kan du prova något av det här:

Lök och vitlök

Att krossa en vitlök och stryka den mot tanden kan hjälpa mot till exempel tandköttsproblem, eftersom den innehåller ett ämne som är virus- och bakteriedödande. Det kan också hjälpa mot svampproblem och tandlossning. Du kan också skiva en gul lök och trycka några skivor mot den ömmande tanden, så att löksaften rinner ut i munnen. Löken är antiinflammatorisk och innehåller antibiotiska föreningar.

Oil pulling

Trendigt ord, men betyder i princip att man gurglar med olja. Ofta väljer man till exempel sesamolja eller kokosolja som man sköljer runt i munnen i drygt en kvart innan man spottar ut det. Enligt ayurvedisk tradition – och också bekräftat av modern forskning – kan det skölja bort bakterier. Tycker man att det verkar lite läskigt att skölja munnen med olja så länge kan man istället prova att gurgla med saltvatten. Lös upp en tesked te i ett litet glas vatten och skölj munnen med det. Det höjer ph-värdet i munnen, vilket gör att bakterierna inte gillar läget. Dock har det troligen bara kortsiktigt goda effekter. Ett annat alternativ, för den mer vågade, är att skölja munnen med lika delar gin och vatten (och sedan spotta ut!), eftersom det är bakteriedödande.

Nejlika

Det kanske låter konstigt, men det kan faktiskt hjälpa att tugga på kryddnejlika. Kryddan innehåller ett ämne som är lokalbedövande och antiseptiskt (och samma aktiva substans ingår i vanlig bedövning). Det här botar inte problemet, men kan lindra tills det går över. Kombinera gärna med att tugga på färsk persilja några gånger om dagen, då det är antiinflammatoriskt. Som en bonus hjälper det mot dålig andedräkt.

Det finns många olika saker du hittar i köket som kan hjälpa dig att både förebygga tandproblem och att lindra eller bota dem. Prova gärna något av ovanstående knep nästa gång du får tandvärk. Men var uppmärksam på om smärtan ökar snabbt eller om den är ihållande och inte verkar gå över. Då är det läge att ringa tandläkaren istället för att kolla upp vad problemet beror på. Persilja kan trots allt inte fixa en rotfyllning.

Leave a Reply