Örter som är bra för hjärnan

Över hela världen botar människor sina krämpor med medicinalväxter från naturen. Ändå används de i stort sett inte alls inom vården i Sverige. Istället använder man syntetiska ämnen som ibland faktiskt har skapats för att likna verksamma ämnen i läkande örter. Det har dock alltid funnits de som har förespråkat örternas verkan och i dag är det många fler som har börjat intressera sig för naturens egna läkemedel. Det syns inte minst på antalet butiker som saluför olika örter, naturmedel och naturläkemedel. Om vi ska kunna utnyttja växter och örter från naturens eget apotek måste vi dock värna om vår natur. Det är otroligt viktigt och därför måste vi alla hjälpas åt. Det räcker inte med att vi gör små steg som till exempel att sopsortera. Vi måste gå ännu längre och sluta konsumera som vi gör för att naturen ska kunna hjälpa oss till ett bättre liv. Både i vår svenska natur och i tropikerna finns fortfarande ett stort antal läkande örter men tyvärr hotas flera av dem av utrotning. I denna text kan ni läsa närmare om de örter som är bra för hjärnan.

Hjälp hjärnans funktioner med läkande örter

Persilja och timjan stärker kopplingen mellan neuroner och stamceller eftersom de innehåller ämnet apigin. Denna flavoid har ungefär samma verkan som östrogen vilken ger en positiv verkan på cellförändringar och bättre cellkommunikation. Dessutom kan de hjälpa mot Alzheimers. Även salvia motverkar demens på grund av Alzheimers sjukdom men kan också hjälpa mot dåligt minne som orsakas av stress och utbrändhet. Mynta är också känt för att vara bra mot dåligt minne. Kamomill är vida känt för sin lugnande verkan och örten kan till och med lindra ångest på grund av att den är både muskelavslappnande och kramplösande. Det finns inga vetenskapliga bevis för det men det sägs att vitlök kan döda cancerceller i hjärnan. På folk över 65 år har det gjorts tester på lavendeldoftande rum, rosmarindoftande rum och rum som inte doftar något alls. Det visade sig att de som hade vistats i rummen som doftade rosmarin fick ett bättre minne för sådant som ska ske i framtiden, det vill säga att komma ihåg tider som ska passas och liknande. Detta var endast ett axplock av de örter som har positiv verkan på hjärnans funktioner. Det finns många fler.

Vill du lära dig mer?

Intresset för att lära sig mer om läkande örter har ökat lavinartat de senaste åren. Kanske du också vill läsa mer om alternativmedicin? En del utbildningar kräver att du har viss behörighet. Alternativt kan du göra högskoleprovet 2018 för att komma in på en del av de utbildningar som har med alternativmedicin att göra. Det finns dock ett flertal utbildningar där det inte krävs några förkunskaper. Vissa utbildningar kräver att du redan har en medicinsk utbildning såsom sjuksköterska eller farmaceut. Du kan också läsa till fytoterapeut på distans och efter två års utbildning är du diplomerad fytoterapeut och kan jobba professionellt med örter och hälsa. Du kan även gå kurser och lära dig mer om örtmedicin för hundar. Det vanligaste är att man öppnar eget efter dessa utbildningar och många gånger kombinerar man örtmedicinsk utbildning med till exempel massage eller akupunktur. Även om du inte har planer på att starta företag eller arbeta professionellt med örtmedicin kan du gå olika kurser för att lära dig mer om örter.

Leave a Reply