Låt skogen läka dig i juletider – köp en gran

Att djur och natur har en läkande kraft på oss människor är det nog många som håller med om. Därför väljer folk att vandra i skogen, campa och fjällvandra som en form av terapi. Men under vintern kan det vara svårare att komma ut och njuta av naturen på samma sätt. När inte vi kan komma till naturen får naturen komma till oss.

Julgranen – en gammal och omtyckt tradition

När vintern kommer är det få träd som är gröna, men granen är ett undantag. Därför blir granen som en påminnelse om att det faktiskt finns liv där ute när snön, mörkret och kylan kommer. Att ta in granen i sitt hem är en gammal och omtyckt tradition som är värd att bevara, inte minst för att granen tillför en hemtrevlig känsla till hemmet under den kallaste och mörkaste tiden på året. Den ger oss även en helande effekt i det deppiga vintermörkret.

Eftersom julafton infaller väldigt nära vintersolståndet, då dagen är som kortast, är en ljusprydd och pyntad julgran något som gör sig väldigt bra i hemmet. Den är också väldigt högaktad då vi gör den till hemmets höjdpunkt och dansar runt den på julafton.

Plast eller äkta?

Det råder skilda åsikter om vilken typ av gran man ska ha. En del tycker att plastgran är bäst eftersom att den återanvänds år efter år och barrar inte. Men en äkta gran har många fördelar som en plastgran inte kan jämföras med. En äkta gran är levande, vilket tillför en speciell känsla som bara levande växter kan ge. Många uppskattar även doften av gran som sprider sig i hemmet när man har en äkta julgran. Visserligen så kostar den några hundralappar, barrar och dör, men det är något som många anser hör julen till. Granen står sig över julen och dör när julen är slut. Därför är det många som firar jul så länge granen håller sig fin och kastar ut julen i samma stund som granen åker ut.

Tänk på säkerheten

Oavsett om man har en äkta eller plastgran är det viktigt att tänka på säkerheten. Förr använde man äkta ljus i granen, men det rekommenderas inte. Risken för brand är enorm med äkta ljus i granen och idag finns det elektriska ljus som fungerar bättre. Man behöver inte välja belysning som ser ut som stearinljus om man tycker det blir för ljust eller vill spara på elen. Det fungerar lika bra med mindre slingor med batteridrivna LED-lampor.

Tänk på att sätta fast granen ordentligt och att placera den på en plats som är säker. Om den välter ska den helst inte välta värdefulla föremål, ramla in i levande ljus, djur eller människor.

Leave a Reply