Trädgårdens egen medicin

Människan har alltid tagit hjälp av naturen för att läka olika sjukdomar och krämpor, och många är de växter som vi kan använda. Naturläkemedel har en lång tradition av användning och vi kan dra nytta av deras läkande egenskaper. En del av dessa växter finns i våra egna trädgårdar, antingen som odlade eller som vilda plantor. Vissa växter kan man dricka som te, till exempel hallonblad, brännässla och kamomill. Andra växter gör sig bättre som en tinktur. Det finns en del växter som till och med hälsovårdsmyndigheten har godkänt som läkemedel.

Johannesört, naturens anti-depressiva

din trädgård kan ha läkande växter som hjälper till med att balansera humöret. En av dessa växter är Johannesört. Den finner du på öppna ängar och öppna betesmarker, men du kan även finna den i din egen trädgård. Högsäsongen för denna växt med vackra gula blommor är runt midsommar. Johannesört är mycket populärt i Tyskland, där det används mot måttliga depressioner och nedstämdhet. Det är ämnena hyperforin och hypericin som är verksamma. Det har genomförts ganska många studier om växtens effektivitet, men precis hur dessa ämnen är verksamma mot ångest och depression är ännu inte helt klart. Det pekar på att ämnena påverkar nervcellsreceptorerna och upptagningen av seretonin i kroppen. Johannesört fungerar således som SSRI-mediciner, men har mycket färre biverkningar.

Kamomill och hallonblad

Bladen från hallonbusken är en mycket omtyckt naturmedicin, som vanligtvis intas som ett te. Det används mest av gravida, för det stärker och förbereder livmodern under graviditeten och inför förlossningen. Det kan även bidra till en snabbare läkning och mindre blödningar efter förlossningen. Hallonbladste innehåller hormonet Oxytocin, som frigörs naturligt av kroppen vid beröring. Genom att dricka detta te får man en avslappnande och lugnande effekt som motverkar stress. Det är även höga halter av C-vitamin, E-vitamin, kalcium och järn samt andra mineralämnen i bladen. Kamomillblommor har länge använts för sin lugnande effekt och den är även inflammationshämmande, kramplösande och lätt smärtstillande. Även denna växt intas som ett te.

Leave a Reply