Indonesisk dryck mot förkylning

I förkylningstider cirkulerar det i media alltid en mängd tips med huskurer mot hosta, snuva och halsont. Honung är en välkänd huskur som i alla tider har använts som både lindrande vid halsont och även till sårbehandling. Redan för tusentals år sedan använde egyptierna honung för dess läkande effekt och vid de förhistoriska olympiska spelen ingick honung i energidrycker. Forskare har dessutom upptäckt att honung har antibakteriella egenskapar. Den senaste tiden har det talats mycket om en indonesisk dunderkur mot förkylning och inte helt överraskande är honung en av ingredienserna.

Ett litet glas varje dag

Har du provat Jamu? Många säger att den indonesiska superdrycken Jamu kan förebygga och hjälpa mot förkylningar. I Indonesien har den använts i över 1000 år mot förkylningar. Den finns i olika varianter men den som de flesta i Sverige gör innehåller inga konstigheter utan ingredienserna finns oftast i hemmet. En av ingredienserna är honung. Drycken innehåller även färsk, riven ingefära som även den är känd för sina goda egenskaper. Ingefära innehåller antioxidanter och verkar dessutom anti-inflammatoriskt. Ingefäran har använts i tusentals år mot olika åkommor. Tänk på att du som tar blodförtunnande medicin eller har blödarsjuka bör rådfråga läkare innan du själv börjar en behandling med ingefära

Allt gott i en dryck

Nästa ingrediens i drycken är citron som verkar antiseptiskt och dessutom är laddad med C-vitamin som boostar immunförsvaret. Drycken innehåller även gurkmeja som verkar anti-inflammatoriskt. Den har flera läkande egenskaper och är en kraftig antioxidant. I den indonesiska drycken Jamu blandas alla nämnda ingredienser till en förkylningsdryck. Skala 1 bit ingefära och 1 citron, 1 msk gurkmeja (eller en bit om du har färsk) tillsätt honung efter tycke och smak och mixa sedan allt i en blender tillsammans med 2-5 dl vatten (beroende på hur stark du vill ha drycken). Förvara kylskåp och drick ett glas morgon och kväll för att hålla alla förkylningsvirus borta.

Leave a Reply