Naturens apotek

Vi har hela naturen som apotek och nu vankas vår så ut och plocka alla dessa härliga och gratis örter. Är du osäker på vad du ska plocka och vad örterna kan hjälpa dig med är det ett tips att gå med på en örtvandring. Dessa vandringar brukar ske under våren och sommaren med en kunnig person inom naturmedicin som guidar dig och visar vilka örter du kan plocka samt hur de kan användas. Oftast kan vi så mycket mer än vad vi tror. Jag slår vad om att du redan nu vet hur brännässla ser ut eller maskros och kirskål. Dessa vanliga örter skulle många klassa som ogräs, men så många hälsofördelar de har!

Brännässlor

Visst har vi alla ramlat i brännässlor någon gång som liten och det är inte kul. Var försiktig när du ger dig ut för att plocka och ha på dig handskar. Brännässlorna har mest näring i de tidiga plantorna, alltså när de är små och precis har vuxit upp. Det är just dessa du ska plocka. För att förvara nässlorna och kunna använda dem en längre tid rekommenderas det att du hänger upp nässlorna på torkning och sedan förvarar dem mörkt i en papperspåse. Sedan är det bara att strö över din gröt eller använda i en smoothie.

Ett fint recept på en riktig energismoothie är: banan, mango och nässla. Varför inte laga den klassiska spenatsoppan, men med nässla istället. Tvärtemot vad man kanske tror är nässelsoppan en underbart god och näringsrik soppa. Nässlorna innehåller mycket nyttigheter. Växten sägs dessutom motverka artros knä som så många lider av, viktigt är också att hålla sig i god form med hjälp av rätt kost och motion för att minska symtomen av artros. I nässlorna finns mycket klorofyll, vitamin A och C, zink samt magnesium och järn som är så viktigt för kvinnans kropp och menscykel.

Maskrosor

Det är de inte alla som gillar en gräsmatta full av maskrosor, men är man ute efter att plocka just maskrosor är det perfekt att bara kunna gå utanför dörren och skörda så mycket man känner för. Maskrosor har hög halt av C vitamin i blad och blomma som passar utmärkt att brygga te av eller att blanda ner i en fräsch sommarsallad. Även själva roten går att äta och man kan göra ett avkok på den som är bra att dricka vid en utrensning av kroppens slaggprodukter.

Kirskål

Denna växt brukar sprida ut sig som ett grönt täcke och är väldigt näringsrik. Kirskål är fullproppad med vitaminer och mineraler. Den går utmärkt att äta både rå och kokt. Använd den istället för spenat. Man kan ha den i soppa, sallader eller varför inte göra en kirskålspesto att ha på pastan eller på frukostmackan.

Så var glad över ditt ogräs där hemma! Ta vara på det härliga gröna som är så näringsrikt med alla de mineraler, vitaminer och klorofyll som är så fantastiskt bra för våra kroppar!

Leave a Reply