Den undergörande Johannesörten

För många människor upplevs naturmedel som något välgörande och helande på ett skonsammare sätt än de ”klassiska” läkemedel som framställs i kliniska laboratorier. Moder Natur har mycket att erbjuda, och sanningen är att en stor del av den etablerade läkekonsten har sin grund i naturen. Att ta ett härligt ångbad tillrett med mynta eller kamomill är ett välbeprövat recept om man är täppt i näsan vid allergi eller förkylning, och det finns ett stort antal andra, helt naturliga medel att ta om man inte vill spraya näsan full med kemikalier.

Vad är Johannesört?

En mycket gammal och potent naturmedicin kommer ifrån en liten gul blomma som i Sverige kallas för Johannesört, och som sedan länge används i vitt skilda hälsosyften som till exempel läkande hudkräm eller i antidepressivt syfte. Medlet används i många kulturer och runt om Medelhavet finns det knappt ett endaste hem utan en liten flaska Johannesört i medicinskåpet.

Johannesört tas framförallt i tre olika former; som örtte, tablett eller i flytande form och den odlas för det mest ekologiskt eller växer helt fritt i naturen. I länder som Grekland, Turkiet och Italien brukar man fylla flaskor med ren olivolja och sedan proppa dem med blommorna, som plockas under sommarmånaderna, och låta det hela stå i solen i cirka fyrtio dagar. Trots att blomman är gul blir vätskan röd, och den kan användas både utanpå och inuti kroppen. Män som skurit sig under rakningen duttar några droppar på såret, människor som lider av ångest tar ett par teskedar om dagen och veterinärer använder oljan för att behandla djurs sår och skador.

I Sverige använder man även Johannesört för att krydda brännvin och den har länge betraktats som en glädjande växt. Blomman innehåller medel som stimulerar hjärnan att producera och jämnt fördela de signalsubstanser som får oss på gott humör och att känna välbehag, som till exempel dopamin, och effekterna brukar visa sig efter några veckor. Riktigt bra resultat märks framförallt hos människor som lider av lättare former av psykisk ohälsa, och effekten beskrivs ofta som lindrande och mjukgörande. Det handlar alltså inte om en glädjekick, utan snarare som ett långsamt framväxande tillstånd av lugn och harmoni.

Biverkningar

Man bör dock alltid vara försiktig med alla typer av läkemedel, vare sig det handlar om kliniskt framställda sådana eller naturmediciner, och Johannesört är inget undantag. Det finns en rad biverkningar som kan vara allt från milda till mycket allvarliga, särskilt i kombination med andra läkemedel. Forskare har nämligen upptäckt att just denna ört inte interagerar väl med många andra mediciner, och kombinationen kan leda till att de läkemedel patienten redan tar antingen kan neutraliseras eller till och med orsaka allergisk chock. Planerar man att ta Johannesört oralt bör man därför alltid konsultera sin läkare först.

Leave a Reply